Antibiotika jsou jednou z nejčastěji předepisovaných skupin léků. Ač působí pouze proti bakteriím a prvokům[1], často jsou nesprávně předepisována i při virových onemocněních. To vede k tzv. antibiotické resistenci[2], kdy tradičně používaná antibiotika již ztratila účinek vůči některým kmenům.
Mechanismů účinku antibiotik je několik[3], cílem všech je však bakterii buď zabít, anebo oslabit natolik, že se s takto oslabenou bakterií vypořádá imunitní systém tělu vlastní. Takto nicméně dochází k likvidaci nejen škodlivých bakterií, které se do organismu dostaly zvenčí, ale i zdraví prospěšných kmenů, které jsou tělu vlastní a tvoří tzv. střevní mikrobiom.
Při delším užívání antibiotik, anebo při užívání vysokých dávek, či užívání silných antibiotik zpravidla vede k eradikaci tělu vlastních bakteriálních kmenů, které odpovídají za rozkládání zbytků stravy postupujících ze žaludku. Kromě této funkce napomáhá střevní mikrobiom vstřebávání vitamínů a minerálů a dokonce se na tvorbě některých vitamínů podílí. Porušení rovnováhy ve střevním mikrobiomu zpravidla vede k vícero komplikacím.[4] První z těchto je průjem, následovaný při úpornějším, či déle trvajícím průjmu možnou dehydratací a s ní spojenými poruchami z nedostatku minerálů, jako jsou křeče z úbytku hořčíku, anebo únava z úbytku železa.
Dalšími komplikacemi můžou být zácpa či poruchy trávení.
Dlouhodobé a neřešené porušení rovnováhy mikrobiomu může dále vést k vážnějším problémům, jako například kožní poruchy ve formě vyrážek a ekzémů, ba dokonce k psychickým poruchám, jako jsou úzkost a deprese.[5]
Primární prevencí je zachování střevního mikrobiomu během léčby antibiotiky a jeho následné obnovení po ukončení léčby. Komplikací užívání probiotik během léčby je samotné antibiotikum, které probiotické kmeny zabíjí. Proto je potřebné při doporučování různých přípravků s obsahem probiotik upozornit na nutnost užití těchto s odstupem nejméně 2 hodin od užití antibiotika.
Kmeny nejčastěji zastoupenými v doplňcích stravy jsou tyto probiotické kmeny: Bacillus coagulans, skupina kmenů Bifidobacterium, skupina kmenů Lactobacillus, Lactococcus lactis a Saccharomyces boulardii.
Prvně jmenovaný kmen, nově nazýván Heyndrickxia coagulans, je specifický tím, že ač je v prostředí žaludeční kyseliny téměř úplně eradikován, vytváří spory, které přežijí, a po své pasáži do tenkého střeva vytvářejí probiotický kmen de novo.[6]
Tabulka níže uvádí různé oblasti působení jednotlivých kmenů:
kmen |
ulcerózní |
IBS |
vaginální |
ústní |
imunita |
kožní |
Helicob. |
průjem |
zácpa |
zánět |
Alzheimer |
prevence |
laktózová |
hladina |
kolitida |
flóra |
dutina |
projevy |
pylori |
při RS |
obezity |
intolerance |
cholesterolu |
||||||
Bacillus coagulans |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
||||||||
Bifodibacterium animalis/lactis |
X |
X |
X |
X |
X |
|||||||||
Bifidobacterium bifidum |
X |
X |
X |
X |
||||||||||
Bifidobacterium breve |
X |
X |
X |
X |
X |
|||||||||
Bifidobacterium longum/longum |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
||||||||
Bifidobacterium longum/infantis |
X |
X |
X |
X |
X |
|||||||||
Lactobacillus acidophilus |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
||||||
Lactobacillus casei |
X |
X |
X |
X |
||||||||||
Lactobacillus gasseri |
X |
X |
X |
X |
||||||||||
Lactobacillus helveticus |
X |
X |
X |
|||||||||||
Lactobacillus paracasei |
X |
X |
X |
X |
||||||||||
Lactobacillus plantarum |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
||||||||
Lactobacillus reuteri |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
|||||||
Lactobacillus rhamnosus |
X |
X |
X |
X |
||||||||||
Lactobacillus salivarius |
X |
X |
X |
X |
||||||||||
Lactococcus lactis |
X |
X |
||||||||||||
Saccharomyces boulardii |
X |
X |
Antibiotické účinky plísní byly známy již ve starověkém Egyptě i Číně, kde byl používaný plesnivý chléb k léčbě povrchových kožních lézí? Toto použití poprvé zdokumentoval anglický botanik John Parkinson v 17. století.[7] První moderní antibiotikum – penicilin – objevil v r. 1928 skotský lékař a mikrobiolog sir Alexander Fleming. Dnes je k dispozici šest různých tříd antibiotik (cefalosporiny, chinolony, makrolidy, peniciliny, sulfonamidy a tetracykliny) zařazované zejména podle účelu jejich určení, a spotřeba antibiotik stále stoupá. V r. 2000 bylo v Česku spotřebováno o téměř 30 % antibiotik méně, než v r. 2015. Tento trend vede k antibiotické resistenci, a tedy k zužování možností léčby bakteriálních infekcí. Možnosti vývoje nových antibiotik nejsou nekonečné, pročež Světová zdravotnická organizace řadí problém rezistence mezi hlavní hrozby pro veřejné zdraví.
1. Antibiotics Simplified; Jones & Bartlett Publishers, 2011.
2. Singh G., et al.: Decoding antimicrobial resistance: unravelling molecular mechanisms and targeted strategies; Archives of Microbiology, 2024.
3. Nightingale, C.H. et al.: Antimicrobial Pharmacodynamics in Theory and Clinical Practice; Informa Health Care, 2002.
4. Rodgers B., et al.: PURLs: prescribing an antibiotic? Pair it with probiotics; The Journal of Family Practice, 2013.
5. Dolan E.W.: New study links disturbed energy metabolism in depressed individuals to disruption of the gut microbiome; PsyPost, 2023.
6. Timmerman H.M., et al.: Monostrain, multistrain and multispecies probiotics – A comparison of functionality and efficacy; Int. J. Food Microbiol., 2004.
7. Gould K.: Antibiotics: from prehistory to the present day; Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2016.