Kvercetin má svůj název odvozený od dubu (Quercus), protože byl poprvé extrahován z dubové kůry v r. 1857. Je to flavonol ze skupiny flavonoidů nacházející se ve všech rostlinách. Z běžně konzumovaných mají nejvyšší obsah: pohanka, paprika, cibule, ředkvičky, kapusta a bobulové ovoce.

Kvercetin zmírňuje příznaky alergie, astmatu, senné rýmy a kopřivky. Mechanismus spočívá v potlačení tvorby histaminu v žírných buňkách. Účinkuje proti bakteriím, virům a plísním narušováním přepisu genetické informace. Na enzymatické úrovni potlačuje tvorbu prozánětlivých mediátorů, čímž působí proti artritidě, revmatickým projevům a diabetu typu II.

Blokuje množení buněk rakoviny vaječníků, prsu, plic, prostaty a žaludku inhibicí tyrosinkinázy, která přenáší energii do buňky. Spouští apoptózu buněk. Brání tvorbě nových cév, které si nádor vytváří pro svoje potřeby.

Blokování angioneogeneze potlačuje zhoršování makulární degenerace.

Inhibuje prozánětlivý cytokin, čímž brání vzniku cytokinové bouře a posiluje buněčnou imunitu.

Má silný antioxidační účinek, při kterém se sám oxiduje. Jeho zpětnou redukci zajišťuje vitamín C. Oxidativní stres je hlavní příčinou vzniku rakovinových procesů a též diabetu typu II.

Blokováním shlukování krevních destiček zabraňuje trombóze, která je rizikovým faktorem při srdečně-cévních onemocněních. Blokováním xantinoxidázy brání nadprodukci kyseliny močové, čímž zmírňuje projevy dny. Potlačuje tvorbu vláknitého amyloidu beta, senilního povlaku nervových vláken při různých neurodegenerativních onemocněních, např. Alzheimerova choroba.

Podporou vylučování hlenu přispívá k ochraně žaludeční stěny před vředovou nemocí. Současně potlačuje růst bakterie Helicobacter pylori.

Příznivě působí při chronické prostatitidě kategorie III. Příznivě působí v prevenci osteoporózy.[1]

Nejsou popsány projevy nedostatku kvercetinu.

Předávkování kvercetinem je možné pouze nadměrným příjmem z doplňků stravy. Můžou se vyskytnout interakce s různými látkami.

Felodipin: kvercetin inhibuje enzymy zodpovídající za rozklad felodipinu (léčba vysokého krevního tlaku) na inaktivní formy, co může vést ke zvýšení hladiny felodipinu v krvi a jeho nežádoucích účinků. Toto se týká doplňků stravy a větších množství grapefruitové šťávy.

Estrogeny: kvercetin výrazně zvyšuje hladinu estradiolu v krvi a snižuje hladiny jiných forem estrogenů. Ženy po odstranění vaječníků by se měly o užívání doplňků stravy s obsahem kvercetinu poradit s lékařem. Toto se týká doplňků stravy a větších množství grapefruitové šťávy.

Cyklosporin: kvercetin výrazně zvyšuje hladinu cyklosporinu (léčba autoimunitních onemocnění) a tím jeho nežádoucí účinky. Kvercetin v potravě není problematický.

Chinolony: kvercetin potlačuje aktivitu chinolonů (antibiotika) obsazováním jejich vazebných míst v bakteriích. Kvercetin v potravě není problematický.

Cisplatina: během léčby cisplatinou (protirakovinová chemoterapie) je vhodné vyhnout se přípravkům s obsahem kvercetinu pro teoretické riziko genotoxicity v normálních tkáních. Kvercetin v potravě není problematický.

Doxorubicin: kvercetin může zvýšit účinek a nežádoucí účinky doxorubicinu (protirakovinová chemoterapie). Kvercetin v potravě není problematický.

Digoxin: kvercetin výrazně zvyšuje hladinu digoxinu (léčba srdeční arytmie) v krvi a tím i jeho nežádoucí účinky. Kvercetin v potravě není problematický.

potravina

mg/100 g

kapary, syrové/nakládané 234/173
listy libečku, syrové 170
šťovík, listy 86
ředkev, listy 70
karob 58
kopr, nať čerstvá 55
koriandr, listy 53
paprika zeleninová 51
fenykl, listy 49
cibule, červená; čekanka, listy 32
potočnice lékařská 30
kapusta kadeřavá 23
aronie 19
brusnice vlochyně 18
pohanka, semeno; klikva 15
brusinky 13
švestky 12


  1. Lakhanpal P., Rai D.K.: Quercetin: A Versatile Flavonoid; Int. J. Med. Update, 2007.

Breviář vzniká za spolupráce ČKFA se společností: