Koncept mastných kyselin (MK) zavedl v r. 1813 francouzský chemik Michel Eugène Chevreul,[1] který je považovaný za zakladatele moderní organické chemie. Jako první též dokázal, že diabetici vylučují cukr do moči.

Mastné kyseliny se dělí na krátké, středně dlouhé, dlouhé a velmi dlouhé podle délky řetězce. A na nasycené a nenasycené, které obsahují ve své struktuře jednu (MUFA, tzv. mononenasycené, např. kyselina olejová) nebo více (PUFA, tzv. polynenasycené, např. kyselina linolová, α-linolenová, α-linolenová, arachidonová, eikosapentaenová = EPA, dokosahexaenová = DHA) dvojných vazeb, přičemž prostorové uspořádání jejich řetězce připomíná buď vanu (cis-forma), nebo stolici (trans-forma). Tyto polynenasycené mastné kyseliny bývají dále klasifikovány podle toho, zda mají první dvojnou vazbu navázanou na atom uhlíku č. 3 (omega-3 mastné kyseliny) nebo č. 6 (omega-6) nebo č. 9 (omega-9) atd.

Mastné kyseliny jsou důležitou součástí našeho organismu.

Z nasycených jsou důležité kyselina palmitová, která tvoří v našem těle až 30 % ze všech tuků.[2] Vytvářejí se z ní MK s řetězcem více než 16 uhlíků, které má sama. A kyselina myristová,[3] která aktivací enzymu desaturázy podporuje tvorbu kyseliny arachidonové z kys. linolové.

Nenasycené MK jsou označovány jako esenciální. Je to proto, že většina savců, včetně člověka, si je nedokáže vytvořit protože jim chybí enzymy, které indukují tvorbu dvojných vazeb za devátým uhlíkem v řetězci kyseliny. Nejdůležitějšími polynenasycenými mastnými kyselinami jsou omega-3 a omega-6.

Omega-3 mastné kyseliny zahrnují 3 hlavní MK - kyselina alfa-linolenová (ALA), převážně rostlinného původu, kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které se nacházejí hlavně v rybím tuku. [4]

Omega-3 jsou důležitou součástí membrán, které obklopují každou buňku v těle. Hladiny DHA jsou obzvláště vysoké v sítnici (oku), mozku a spermiích. Omega-3 také dodávají tělu energii a mají mnoho funkcí v srdci, cévách , plicích , imunitním systému a endokrinním systému (síť žláz produkujících hormony).

U vývoje plodu v těle matky je důležitá přítomnost dostatečně vysokých hladin esenciálních MK, protože jsou důležité pro vývoj zraku, nervů a mozku. [5]

Zdá se, že pro rozvoj aterosklerózy a jejích komplikací je důležitý nejen příjem nasycených tuků, ale také poměr omega-3 a omega-6 MK ve stravě. [4]   

Účinky nenasycených MK jsou různorodé – od hypolipidemického, zvýšením hladiny HDL, přes protizánětlivý, antiagregační, kardioprotektivní, neuroprotektivní, metabolický, až po genomodulační a antiproliferativní účinky. [6]

Vážný nedostatek esenciálních MK se projevuje dermatitidou postihující kůži i sliznice.

Pouze při nadbytku nasycených MK může docházet k problémům, jako jsou obezita, kornatění cév, chronický zánět a následně diabetes typu II. Nadbytek esenciálních nenasycených MK je zřídkavý a může se projevit průjmem.

Neexistují prakticky žádné interakce mezi esenciálními MK a jinými látkami zúčastňujícími se lidského metabolismu.

Nasycené MK se nacházejí zejména v palmovém oleji (kys. palmitová) a v muškátovém oříšku (kys. myristová).

Nenasycená omega-3 MK alfa-linolenová se nachází v oleji ze semínek chia (64 %), lnu (55 %) a v brusinkách (49 %) a nenasycená omega-6 MK linolová je v oleji z pupalky (~72 %), máku (70 %) a slunečnice (20 %).

Největším zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA jsou ryby a další mořské plody (zejména tučné ryby, jako je losos, makrela, tuňák, sleď a sardinky). [7]


1. Chevreul M.E.: Sur plusieurs corps gras, et particulièrement sur leurs combinaisons avec les alcalis; Annales de Chimie, 1813.

2. Carta G. et al.: Palmitic Acid: Physiological Role, Metabolism and Nutritional Implications; Frontiers in Physiology, 2018.

3. Playfair L.: On a new fat acid in the butter of nutmegs; Philosophical Magazine, Series 3, 2009.

4. Pella D. et al.: Omega-3 mastné kyseliny - cesta od výživového doplnku k lieku podloženému medicínou dôkazov; 2006

5. Omega-3 Fatty Acids; Dostupné k: 7.8.2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/  

6. Burdge G.C., Calder P.C.: Conversion of $\alpha$-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults; Reproduction, Nutrition, Development, 2005.

7. 12 Foods That Are Very High in Omega-3; Dostupné k: 7.8.2023; https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods

8. Fedacko J, Pella D, Fedackova P, et al. CoenzymeQ(10) and selenium in statin-associated myopathy treatment. Can J Physiol

Pharmacol. 2013;91(2):165-170.


Breviář vzniká za spolupráce ČKFA se společností: