Vitamín E objevili H. M. Evans a K. S. Bishopová v r. 1922 na Kalifornské Univerzitě v Berkeley.[1] Látka pro schopnost zvyšovat porodnost u krys dostala název tokoferol (z řeckého tókos – porod a phérein – přinášet). V r. 1938 objasnil strukturu německý chemik E. Fernholz a švýcarský chemik P. Karrer provedl syntézu.
Vitamin E má jako vitamín různé úlohy. Jednou z nich je antioxidant rozpustný v tucích.[2] Zde působí vitamín E jako scavenger volných radikálů, kterým dodává atom vodíku, čímž deaktivuje jejich škodlivý potenciál. Takto vzniklý radikál tokoferylu je recyklován na tokoferol redoxní reakcí s donorem vodíku, jako je např. vitamín C. Přírodní i syntetický tokoferol podléhá oxidaci, proto je v doplňcích stravy ve formě esteru.
Vitamín E ovlivňuje expresi genů a reguluje aktivitu enzymů, jako proteinkináza C (PKC), která inhibuje růst hladké svaloviny – vitamín E deaktivuje PKC.
- nervově-svalové problémy, jako spinocerebelární ataxie (genetická porucha projevující se nepravidelností chůze) a myopatie (nesprávná funkce svalových vláken);
- neurologické problémy, mohou zahrnovat dysartrii (porucha kontroly řečových orgánů), chybějící šlachový reflex, ztráta pojmu o umístění částí těla a pozitivní Babinského reflex;
- hemolytická anémie z důvodu oxidativního poškození červených krvinek;[3]
- retinopatie;
- zhoršení imunitní odpovědi.[4]
Nedostatek vitamínu E je vzácný. Roli zde mohou hrát:
- předčasné narození a/anebo velmi nízká porodní hmotnost;
- vzácné poruchy metabolismu tuků;
- nesprávný metabolismus tuků (např. při cystické fibróze anebo Crohnově nemoci).
Dlouhodobě podávané příliš vysoké dávky vitamínu E (více než 1000 IU denně) můžou způsobit riziko krvácení, svalovou slabost, únavu, nevolnost a průjem. Toto se netýká příjmu vitamínu z potravy. Těhotné ženy se mají o výšce dávky vitamínu E během prvních 8 týdnů těhotenství poradit s lékařem.
Vitamín E zvyšuje účinek kyseliny acetylsalicylové a warfarinu užívaných k ředění krve. Vitamín E snižuje hladinu cyklosporinu A používaného jako imunosupresivum. Vitamín E snižuje účinek protirakovinové chemoterapie. Při užívání jakýchkoli systémových léků je vhodné poradit se s lékařem o užívání vitamínu E.
Olej z pšeničných klíčků (224); řepkový olej (66); slunečnicový olej (61); avokádo (4); chřest, brokolice (~2); ryby (~3); ústřice, máslo (~2,5).
1. Evans H.M., Bishop K.S.: On the Existence of a Hitherto Unrecognized Dietary Factor Essential for Reproduction; Science, 1922.
2. Office of Dietary Supplements: Vitamin E; U.S. National Institutes of Health, 2019.
3. Brigelius-Flohé R., Traber M.G.: Vitamin E: function and metabolism; FASEB J., 1999.
4. Kowdley K.V. et al.: Vitamin E deficiency and impaired cellular immunity related to intestinal fat malabsorption; Gastroenterology, 1992.